6 hygge aktivit, které vám pomohou odbourat stres a úzkost

Pokud jste o dánské frázi "hygge" (čteno hýge) ještě neslyšeli, je načase ji poznat. Hygge se v dnešní době těší velké oblibě v mnoha částech světa. Mimo útulné interiéry příjemné na pohled ale skrývá také tajemství toho, jak nejšťastnější země na Zemi (Dánsko) používá hygge pro úlevu od stresu a úzkosti. Lidé v Dánsku vědí, co dělají, a je načase se od nich trochu přiučit.

Pravděpodobně nejlepší překlad hygge je "útulný", nicméně se jedná o víc než jen o deky, polštáře a svíčky. Je to celý způsob života a přístup k němu. Hygge je považováno za středobod dánského charakteru a zároveň přímo přispívá k dlouhodobému postavení této země jako nejšťastnější země na Zemi.

Takže, co přesně je "hygge" okamžik? V podstatě je to chvíle plná pohodlí a důvěrnosti s úmyslem připomenout, že život je dobrý. Rozsah hygge aktivit je široký: můžete se zachumlat pod deku s knihou, nebo dát si šálek čaje s přítelem, nebo si jen obout pohodlné bačkory. Není to specifická činnost, ale záleží na pocitu, který daná činnost vytváří.

Zde je 6 tipů, jak můžete přidat hygge do vašeho života, zrelaxovat a odpočinout si.

1. Dejte si 10 minut navíc v posteli
I kdyby to znamenalo, že nastavíte svůj budík o trochu dříve, naplánujte si deset minut navíc v rámci vaší ranní rutiny.
Můžete je využít třeba jen na procítění příjemného pocitu, kdy bezstarostně ležíte v měkké posteli. Nebo naopak můžete v klidu projí to, co vás daný den čeká. Nebo si prostě jen vychutnejte pocit blízkosti někoho jiného.

2. Vplujte do pohodlného oblečení a bačkor
Ať už je to župan, flanelová pyžamo, nebo pohodlné tepláky, vyberte si kousek, do kterého s chutí vklouznete po dlouhém dni v práci. Pohodlí je to nejdůležitější.

3. Užijte si chvíli u krbu nebo při svíčkách
Pokud máte krb, vyšetřte si alespoň jeden večer v týdnu, kdy si sednete u ohně a odpočinete si. Pokud nemáte krb, zapalte si alespoň několik svíček, abyste si mohli vychutnat ten příjemný pocit pohledu na oheň. Vonné svíčky navíc rozšíří zážitek a relaxaci o další dimenzi.

4. Pořiďte si krásný hníček na kávu nebo čaj
Hygge je především o tom, jak si v životě vychutnat a ocenit i malé okamžiky. Takže místo toho, abyste si koupili kávu za rohem v papírovém nebo plastovém kelímku, investujte do krásného cestovního hrnečku, který vám vytvoří příjemnou chvíli pohody. Pomůžete tak přírodě i sami sobě.
A pokud jste opravdový milovník kávy, pořiďte si hrneček na úžasnou kávu doma.

5. Mindfulness každý den
Často nahlížíme na meditaci a mindfulness jako na příležitostné aktivity, na které není příliš čas. Ve skutečnosti by to ale měl být základ našeho každodenního života. Pokud se budete věnovat meditaci 10 minut každý den, budete více soustředění, uvolnění a spojení s vaším životem. Meditace snižuje stres, zlepšuje koncentraci a přináší celkový pocit štěstí.
Meditovat navíc můžete přímo doma – dokonalé hygge.

6. Udělejte si hygge večer s rodinou nebo přáteli
Hygge nutně neznamená, že musíte být sami. Právě naopak, společnost je někdy nejlepší způsob, jak si odpočinout a zrelaxovat.
Pozvěte rodinu nebo přátele a vychutnejte si chvíle s horkou čokoládou, dekami, starými filmy a možná i s nějakou zábavnou stolní hrou. Šíření „hygge“ vibrací zlepší vaši náladu a předáte ji i lidem, které milujete nejvíce.