Palčivé téma: prosklená sprcha a jak na ni

Poslední dobou jsem často svědkem vášnivých diskuzí o prosklených sprchových koutech. Objevují se otázky, jestli je to praktické, jaký kout zvolit a ohlasy na toto téma jsou většinou celkem bouřlivé. 

V zásadě se lidé dělí na dva tábory: jedni prosklený kout vřele doporučují a za nic by jej nevyměnili, jiní jsou zásadně proti a do domu jim nesmí. Tak jak to tedy s proskleným sprcháčem je? A pro koho se teda vlastně hodí?

  

Je potřeba se obávat?

Sama se řadím do první skupiny - máme sklo 120 x 200cm, walk in sprcháč v paneláku a nikdy jsem nezažila nic snažšího na údržbu. Musím se ale na začátek přiznat, že jsem z těch, kdo to mají doma rádi pintlich a proto je pro mě čisté sklo bez kapek velmi důležité. Stejně tak miluju čistý minimalistický design, a proto pro mě prosklený sprcháč bez zbytečných dvířek byla jasná volba. Je to přece jen krása:

 

Zdroj: homedepot.com, cheaphomedecorideas.com, curbly.com

 

Na druhou stanu i nám při jeho pořizování vyvstávalo na mysl několik zásadních otázek:

  Nepoteče nám ta voda ven?

  Jak často to budu muset proboha leštit?

  Kolik to bude stát, aby to vypadalo opravdu tak pěkně?

Hádám, že pokud je tohle téma, které momentálně řešíte, asi vás napadlo to samé. Takže: obávat se nemusíte vůbec! Stačí jen dvě základní zásady a krásný minimalistický sprcháč může bez obav (a prakticky bez práce) zdobit i vaši koupelnu.

 

Jak je to s tou cenou a vodou?

Ano, stejně jako u jiných věci, i tady se dá koupit levně nebo draze. Pro každého z nás to navíc znamená něco jiného. Náš prostor na sprchu byl 160cm a bylo nám jasné, že aby neteklo ven, je potřeba sklo o šířce minimálně 120cm. Když si navíc představíme prostor pro vstup, bylo potřeba těch 40cm nechat na naše plnoštíhlá těla. A kvůli dětem bylo těch 40cm potřeba na vaničku na koupání. Takže nakonec nepřipadal v úvahu jiný rozměr skla než 120 cm.

A ejhle, zrovna tohle je atyp. Dělají se sprchové kouty 100cm, dělají se sprchové kouty 130cm, ale 120? Nakonec jsem jej objevila na nejméně očekávaném místě - v Hornbachu (ne, není to placená reklama, před 4 lety tam opravdu byl). Standardně k dostání, velikost 120x200cm za 4,5tis Kč. Hned byl náš. 

Navíc měl jednu velkou výhodu - pokud by se snad walk in neosvědčil a stejně by teklo ven, byla zde možnost dokoupit sklo cca 20cm, které by se lištou přidalo na okraj a vytvořilo jakýsy roh. Takže by bylo po cákání.

Ale nakonec to nebylo vůbec potřeba :-) První zásada pro walk in kout - nemávejte sprchou všude kolem. My nejčastěji používáme déšť z horní části hlavice, ale pokud máte radši sprchu do ruky, stačí jen myslet na to, že je potřeba trochu mířit. Nicméně předpokládám, že tuto dovednost má každý, kdo nemá v koupelně bazén...

 

A co ta údržba? Fakt to nebudu leštit každý den...

Překvapuje mě, kolik lidí tento způsob údržby nezná. Sama ani nevím, kde jsem na něj přišla, bylo to prostě přirozené. Nicméně z diskuzí je jasné, že ne každého to napadne, a proto doufám, že alespoň některým z Vás tento článek přinese kýženou odpověď - nechcete zaschlé kapičky? Setřete je. 

Vážně (ale vážně) není nic jednoduššího, než mít ve sprše stěrku a po koupeli ji použít. U walk in koutů je to velmi snadné - žádná dvířka, žádné lišty nebo záhyby. Nám to trvá cca 10 vteřin, takže více méně nic. Našeho syna (2,5 roku) to navíc moc baví, takže ani tady není problém.

Kout stíráme po každém použití (i když taky občas zapomenu) a leštit jej není potřeba vůbec. Leštím asi jednou měsíčně pro dobrý pocit, že je to opravdu čisté.

A právě proto, že je to nejjednodušší údržba, najdete na trhu mnoho designových stěrek. Na slowhygge.cz třeba ty od Zone Denmark, které sama používám. Dá se přilepit na stěnu a stěrka pak drží na magnet. Je pořád po ruce, pořád krásná a velmi praktická.

   

 

Vůbec sklo nepořizujte pokud...

V diskuzích vidím i opačné názory a vím proč. Někdo si zkrátka neumí představit, že by měl pořád myslet na to, že je potřeba někde něco setřít. A já to beru - každý jsme jiný. I proto existuje tak široká nabídka různých druhů koutů, aby si vybral opravdu každý to, co mu vyhovuje nejvíce. Proti gustu...

Takže pokud chcete sklo, počítejte buď s denním stíráním, nebo s častým leštěním a nebo s tím, že když neuděláte ani jedno, nebude vypadat tak, jako v katalogu. 

 

Budu ráda, když budete tento článek vnímat hlavně jako inspiraci a zkušenost. Držím palce s vybíráním!

Za SlowHygge, Veronika